Égigérő történet

1
2016 - kalandvágy

2016 augusztusában, erős kalandvágytól fűtve nagy útra indultam 8 éves Borka lányommal és a Fekete-erdő mesebeli vidékére költöztünk. De a könyvek ide is követtek, így pillanatnyilag - az internetnek hála - innen dolgozgatok és továbbra is igyekszem minél több szülőnek, nagyszülőnek, kis- és nagy gyerekekkel foglalkozó szakembernek segíteni, hogy megtalálják a legjobb gyerekkönyveket.

2

2018 október első napján újabb fontos mérföldkőhöz érkeztem, amikor elindítottam az Égigérő "Neveljünk olvasókat" csoportját. Ma már több, mint 20000 szülő, pedagógus, könyvtáros,könyves szakember és gyerekirodalom iránt érdeklődő csoporttag segítségével gyűjtöm az oldalra a legjobb gyerek- és ifjúsági könyveket, ötleteket és együtt visszük hírét az olvasás jótékony, sokszor csodatévő hatásainak.

3

4 hónappal ezelőtt került elém egy felmérés, amelyben igen elszomorító adatokat találtam a magyar gyerekek olvasási szokásairól. Végtelenül lehangoló volt számomra, hogy általános iskolás gyerekek kedvenc könyvként Bogyó és Babócát vagy A Pál utcai fiúkat említik. Hiszen ez azt jelentette számomra, hogy pici koruk óta nem hallottak más mesét és önállóan is csak a kötelező olvasmányokat olvasták. A számok, amelyek azt mutatták, mennyi szülő mesél a gyerekeinek esténként, szintén lehangolóak voltak és egy posztban meg is osztottam elkeseredésemet az Égigérő olvasóival.

4

Bevallom, 2019-re égigérő terveket dédelgetek a bloggal és a „Neveljünk olvasókat!” csoporttal kapcsolatban. Tovább folytatjuk a tematikus és korosztályos könyvlisták „gyártását”. Írókat, költőket, illusztrátorokat szeretnék Nektek kicsit közelebbről bemutatni. Azt hiszem, csak az mondja, hogy ma már nem íródik igazán jó gyerekkönyv, aki nem olvasta Máté Angi, Nyulász Péter, Molnár Krisztina Rita, Palásthy Ágnes, Fésűs Éva, Simon Réka Zsuzsanna, Kertész Erzsi és a többi remek kortárs szerző könyveit. Egyik legkedveltebb cikkünk egy iskolai könyvtáros tagunk gyerekkönyves listája volt, amin a családja kedvenc gyerekkönyvei szerepeltek. Ennek sikerén felbuzdulva keressük azon olvasó családokat, akik szívesen megmutatnák, milyen könyvek sorakoznak az ő polcaikon.

5
2020 - Nagyobb sebességre kapcsolunk!

2018-ban, amikor elindítottam a "Neveljünk olvasókat!" csoportot, ígéretet tettem: ha találok legalább 15000 ezer, a gyermekirodalom iránt érdeklődő szülőt és pedagógust, akkor én is nagy levegőt veszek és ugrok egy nagyot: időt és energiát nem sajnálva létrehozom az új, önálló Égigérő oldalt és megtöltöm a lehető legtöbb segítséggel számotokra, hogy olvasókat nevelhessetek. A két év alatt több mint 20000 csoporttársunk lett! Az ígéret pedig szép szó...

Az oldal egy fantasztikus (és végtelenül türelmes :D) szakember, Jánosi-Mózes Tibor segítségével elkészült és ezzel sikerült megteremtenünk az alapot ahhoz, hogy valami nagyon klassz dolgot hozzunk létre nektek. A gyerek- és ifjúsági könyves cikkeken túl reményeink szerint egy, az elmúlt 20 évem minden könyves tapasztalatát felhasználó gyerekkönyv-keresővel is segíteni fogunk nektek. A munka lázasan folyik, ezekben a hetekben, hónapokban több ezer könyvet fésülünk át, rendszerezünk és rendezünk nektek sorba a kisbabák kezébe való lapozóktól a középiskolás korosztályt megszólító könyvekig.

Időközben csatlakozott hozzám a keresztlányom, Szász Réka, akinél közelről nézhettem végig mit is jelent ha könyvekkel, olvasással válik egy kislányból felnőtt nő. Elmondhatom, hogy igazán büszkén figyelem őt, ahogy keresgéli a helyét a nagyvilágban és nagyon boldog vagyok, hogy ő is csatlakozott hozzám a gyerekkönyves munkában. Csapatunk harmadik oszlopos tagja Boldog Daniella, irodalmár, két kislány anyukája, aki hónapról hónapra kedvenc olvasmányaikról ír nektek az Égigérő oldalán.

Itt tartunk most. Eddig sem unatkoztunk de most bizton állíthatom:

Izgalmas idők jönnek!