Csodálattal nézem azokat a barátaimat, ahol egészen kis koruktól kezdve bevonják a főzésbe a gyerekeket. Ahogy ezek a csöpp kis kukták nagy türelemmel számolják ki a keverőtálba a 10 kanál lisztet, lelkesen szaladnak a tésztaszűrőért és sajtreszelőért vagy szemöldökráncolva kenik tojással a pite tetejét. Sajnos én a gyermekeimmel otthon töltött években egyre inkább eltávolodtam a szakácsművészettől, főleg, hogy a férjem közben egyre inkább elmélyült benne. Így hát a kedvenc konyhai tevékenységemen, kelt tészták dagasztásán és gyúrásán kívül nem is nagyon invitálom a két kislányom segédkezni. Ez azonban most gyökeresen meg fog változni a Csipet Kiadónak hála magyarul is megjelent két csodás, gyermekeknek is szóló receptes könyvnek köszönhetően.
A Mit főznek a Gránátalma utca 10.-ben? és az Egy év Kertvárosban is irigylésre méltó kulturális sokszínűséget mutat be szereplőit tekintve. A lehető legkülönbözőbb nemzetiségű családok konyháiba leshetünk be a csupaszín oldalakon, akik ráadásul békésen, szépen és derűsen éldegélnek egymás mellett. Sőt! Nemcsak a multikulturalitás hangsúlyos a kötetekben, hanem a generációk együttélése is. Ez a sokszínűség a záloga a kötetbe került receptek széles kínálatának.
Rendkívül ízléses, gusztusos illusztrációk tarkítják mindkét kötetet, amelyekből mindenütt a derű, az élettel való megbékülés, az élet és az ízek szeretete árad. Lapozzunk akár indiai, afrikai, török, angol konyhához, két elemmel biztosan találkozunk: a sütéshez, főzéshez fogó kipirult, mosolygós arcokkal és az adott konyhára jellemző gazdag hozzávalókkal. Ami pedig számomra igazi meglepetés volt, s amit a leginkább kiemelnék a két receptes könyv kapcsán, hogy nem a kész ételek ínycsiklandó fotóival/rajzaival próbálnak meggyőzni minket arról, hogy feltétlenül el kell készítenünk az adott ételt nekünk is otthon. Hiszen maga a kész étel meg se jelenik az illusztrációkon. Így minden hangsúly azon van, hogy milyen út vezet addig a bizonyos ételig. Hogy milyen csodálatosan sokszínű, sokféle ízű, illatú, textúrájú hozzávalókból áll majd össze az adott mártás, egytálétel vagy édesség. Az ételt készítő emberek pedig egészen mindennapi alakok. Őszintén élvezik a sütést, főzést, ami számukra kikapcsolódás, lelki elmélyülés, a nyugalom megtestesítője, emlékekben elmerülés s maga a családdal együtt töltött minőségi idő.
Valaminek jó illata van a Gránátalma utca 10.-ben. Sőt, mennyei!
Ezekkel a szavakkal csábítanak be minket, olvasókat és képeskönyv-lapozgatókat a recepteknek otthont adó háztömbbe, ahol oldalról oldalra új és új lakásba tekinthetünk be. A dupla oldalak felépítése mindenütt azonos. A páratlan oldalon egész oldalas illusztráció jelenít meg egy vagy több különböző korú felnőttet, illetve gyermeket valamilyen ételkészítési folyamat közben. Csak egy pár soros rövid szöveg hívja fel a figyelmet rajta az adott cselekvésre. Pl.: "Melville úr azon gondolkozik, milyen szögből a legjobb a halba vágni." Vagy: "Az emeleten senora Flores zöld citromot facsar egy babbal teli lábasba."
Az is előfordul, hogy ugyanez a rövid szöveg azokra az érzésekre, lelkiállapotokra utal, amelyeket az adott konyhai folyamat előhív.: Pl. "Egy másik lakásban Ibrahim úrnak eszébe jut a gyerekkori otthona, és elmosolyodik” mialatt tahinit mér a tálba. Vagy: „Fent az ötödik emeleten Jeremiah-nak egyszerűen nem jut eszébe a kedvenc dalának a szövege”, miközben a keksz tésztáját gyúrja.
Az egész oldalas illusztráció mellett a páros oldalon találjuk a lap nagy részét elfoglaló, rendkívül gusztusos rajzokkal megjelenített hozzávalókat, alattuk pedig a lehető legtömörebb leírással következik maga a recept. Könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket gyűjt össze a kötet, csupa olyat, amelyhez bátran hozzáfoghatunk gyermekeinkkel együtt.
A Gránátalma utcai otthonokban nem azért főznek az emberek, mert enni muszáj, hanem mert ezzel kötődnek az elvesztett és már csak emlékeken keresztül megközelíthető réges régi időkhöz. A konyhában töltött percek az összetartozás és a valahova tartozás érzését erősíti bennük, boldoggá, elégedetté teszi őket. A ház lakói a kötet utolsó oldalain az elkészült finomságokkal megindulnak az udvarra, ahol van elég tér ahhoz, hogy az étkezés közösségi, vérbeli multikulturális élmény legyen.
Az Egy év Kertvárosban nemcsak az elkészült ételek manapság különösen divatos gusztusosan bemutatott, tálalt ábráitól távolodik el, mint a Gránátalma utcai kötet, hanem magától a konyha terétől is. Egy egész évet vesz sorra hónapról hónapra, s az aktuális idénygyümölcsök és -zöldségek felhasználásával készült recepteket mutat be. A kötet felépítése nagyon hasonló a másik kötethez. Dupla oldalakat kapnak a hónapok, az egyik oldalon egész lapot elfoglaló illusztráció, a másikon a hozzávalók és a recept található. Az egész oldalas illusztráció ezúttal nem az ételkészítés 1-1 fázisát és az általa ébresztett érzéseket, gondolatokat mutatja be, hanem az adott legfontosabb hozzávaló szüretelését, esetleg a gondozását. Ezek azonban nem kevésbé meditatív, békés, kellemes folyamatok, mint a paradicsom pürésítése vagy a húsgolyók formázása a Gránátalma utcában. Májusban például Bogáncsné „azon gondolkodik, milyen lenne egy zöldborsóhéjban élni, tökéletesen kereken, kényelmesen és boldogan.” Márciusban Samuel a lakásában cseperedő fűszernövényeket nézegetve „azt kívánja, bárcsak elmehetne egy igazi erdőbe kempingezni”.
Ebben a kötetben is a Gránátalma utca 10.-ből indulunk, majd Kertváros egyéb utcáiba, épületeibe pillanthatunk be. Mindenütt azzal a szemlélettel találkozunk, hogy az emberek racionalizálják az igényeiket. Azzal érik be, azt értékelik, ami épp van, nem azt próbálják beszerezni, amit a fél világon át kell utaztatni abban a hónapban, évszakban. A paprika érésekor töltött paprika készül, a sütőtök szüretelésekor sütőtöktorta, borsó szedése idején bazsalikomos és mentás zöldborsóleves.
A kötet végén kertészeti feladatok, a locsolás, vetés, mulcsozás bemutatása mellett pl. az újrahasznosítás és a magok, a kertészeti tudás megosztása is egyenrangú teendőként kerülnek említésre.
Az ajánló elején úgy fogalmaztam, ez a két szépséges receptes könyv gyermekeknek IS szánt kiadvány. Ezek a kötetek nem azt a célt szolgálják, hogy a 6 éves gyermek a leírás és képek alapján egyedül sikerélményt éljen át a főzésben. Sokkal inkább arra buzdíthatnak, hogy engedjük el magunkat, minden pillanatát élvezzük az ételkészítésnek, mélyüljünk el benne, adjuk át magunkat az érzéseknek, amelyek közben felszínre törnek. S ami a legfontosabb, hogy ez az élmény is megosztható, akár az általunk termesztett növények pici magjai, s a tudás, amelyre a kertünket gondozva tettünk szert. Ne hagyjuk magára ezekkel a gyönyörű kötetekkel a gyermekeinket! Osszuk meg velük az élményt, és beszélgessünk nagyon sokat együttélésről, kulturális különbségekről, az idő múlásáról, magáról az életről!
Cím: Mit főznek a Gránátalma utca 10.-ben?
Szerző: Felicita Sala
Fordítás: Kereki Noémi
Kiadó: Csipet Kiadó
Év: 2021
Oldalszám: 40
Korosztály: 6+
Cím: Egy év Kertvárosban
Szerző: Felicita Sala
Fordítás: Kereki Noémi
Kiadó: Csipet Kiadó
Év: 2021
Oldalszám: 40
Korosztály: 6+